Wilde appel

Wilde appeltjes zijn niet zo lekker voor mensen, maar juist perfect voor vogels. Ook insecten zijn dol op de wilde appel. De witte tot lichtroze bloesem verandert de kleine boom in het voorjaar in een ware insectenmagneet.  Met een wilde appel in je tuin verzorg je dus een smakelijke lunch voor insecten en vogels en zo draag je bij aan de natuur! Deze inheemse fruitbomen zijn al sinds de laatste ijstijd in Nederland te vinden en spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit.

Regenworm

Een heel belangrijk bodemdiertje, zonder skelet!  Regenwormen dragen bij aan de gezondheid van de bodem door het graven van gangen en het eten van organisch materiaal. Ze dragen ook bij aan de afvoer van overtollig water, waardoor ze essentieel zijn voor de bodemkwaliteit. Ook spelen ze een belangrijke rol in de voedselvoorziening van andere tuinhelden zoals vogels en de egel.

Watersalamander

Salamanders hebben een belangrijke functie als klein roofdier in de tuin. Op hun menu staan wormen, insecten, larven, kleine spinnen en slakken. De kleine watersalamander heeft een grijs- tot olijfkleurige rug en flanken. Zijn buik is geel tot oranje met donkere zwarte vlekken. Helaas hebben salamanders het in veel gebieden moeilijk door het verdwijnen van leefgebieden en vervuiling. Een vijver in de tuin kan helpen om het lokale ecosysteem te ondersteunen en een leefgebied te bieden aan watersalamanders.