Ontmoet de Tuinhelden van Dronten

Koolmees

De koolmees is een bekende en kleurrijke broedvogel in Nederland die prachtig zingt. In de zomer eet deze Tuinheld veel insecten, wat nuttig is om verstoorde ecosystemen weer in balans te brengen. Zo helpt de koolmees met het voorkomen van eikenprocessierups plagen.  Kortom, de koolmees helpt je een heerlijke zomer in de tuin zonder overlast en zorgt voor wat kleur en zang!

Wilde bij

Bijen zijn er in allerlei soorten en maten, maar het onderscheid maken tussen de soorten is lastig. Wilde bijen zijn belangrijk voor het bestuiven van veel fruit en groentesoorten en daarmee voor onze voedselvoorziening. Helaas neemt het aantal wilde bijen af door verschillende oorzaken, zoals bouwen, grootschalige landbouw en tegeltuinen. In de gemeente Dronten komen ongeveer 30 wilde bijensoorten voor. Groene tuinen zijn heel belangrijk zodat bijen kunnen blijven bestuiven en ons kunnen voorzien van voedsel.

Egel

Ontmoet de stekelige, schattige tuinheld: de egel! Egels zijn expert in het bestrijden van vervelende beestjes zoals rupsen en slakken. Wist je dat een egel tot 40 slakken per nacht kan eten? Jammer genoeg hebben egels het moeilijk de laatste jaren, door ziektes, verlies van leefruimte en verkeer. Egels houden van een rommelige tuin, waar ze kunnen scharrelen en vinden wat ze nodig hebben. Als je een gat in je schutting maakt, kunnen ze je tuin bereiken. En als je geluk hebt, hoor je de egel scharrelen terwijl hij op zoek is naar een lekker hapje.