Digitale buurtpreventie: voor en door burgers

Een veilige buurt door samenwerken

Inwoners zijn een belangrijke schakel als het gaat om veiligheid

Bij een prettig woon- en leefklimaat speelt veiligheid een belangrijke rol. De gemeente Dronten werkt onder andere samen met politie aan veiligheid en leefbaarheid. Maar de belangrijkste schakel als het om veiligheid gaat, ben je zelf. Alle inwoners van de gemeente Dronten zijn de ogen en oren van hulpdiensten en ordehandhavers.

Digitale buurtpreventie

Digitale Buurtpreventie is een initiatief voor en door burgers. Door samen te werken en met de eigen buurt een WhatsApp-groep te starten maak je als bewoners samen de buurt veiliger.

Hoe werkt het?

Buurtbewoners starten met elkaar een WhatsApp buurtpreventie groep (WABP groep). Je WABP groep kan je aanmelden op www.wabp.nl. Leden van de groep brengen elkaar snel op de hoogte van alarmerende situaties zoals een inbraak of een verdacht persoon in de buurt. Op deze laagdrempelige wijze, dragen buurtbewoners bij aan meer veiligheid in de buurt. Het is de bedoeling dat alleen verdachte meldingen worden geplaatst. Over het gebruik van de WhatsAppgroep kunnen onderling afspraken worden gemaakt. De beheerder houdt hierop toezicht. Bij direct alarm bel je natuurlijk gelijk met 112.

Ondersteuning vanuit Samen Actief

De gemeente bevordert initiatieven om de buurt veiliger te maken. Via Samen Actief kan je buurtpreventiestickers als volgt aanvragen:

  • Meld je buurtpreventiegroep aan op www.wabp.nl
  • Geef het aantal adressen door dat is aangesloten bij jullie WABP groep via onderstaand contactformulier
  • De buurtpreventiestickers worden je toegestuurd en kan je op het raam van je woning plakken.

Aanvraag buurtpreventiestickers

Wij hebben met onze buurt een WABP groep aangemaakt. Graag ontvangen wij buurtpreventiestickers.