Help de Tuinhelden van Dronten

Breng een stem uit op jouw favoriet

Bloeiende bloemen, kwetterende vogels en zoemende insecten. Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook heel nuttig. In de natuur werkt alles met elkaar samen. De Tuinhelden kunnen jou zelfs een handje helpen!

Wat zijn Tuinhelden?

Tuinhelden zijn dieren en planten die jou helpen in de tuin. Ze bestuiven de (moes)tuin, fungeren als natuurlijke insectenbestrijder en ruimen de boel netjes op. Super nuttig dus. Als jij zorgt voor een groene tuin komen deze hulptroepen jou vanzelf helpen, gratis en voor niets!

Dit zijn de tuinhelden van Dronten:

Hoe kunnen de tuinhelden jou helpen?

Insectenetende Tuinhelden zorgen dat insecten minder snel een plaag vormen, zoals de koolmees die de eikenprocessierups bestrijdt. Of de egel en de watersalamander die muggen eten, zodat jij minder gestoken wordt. Bestuiving van planten wordt verzorgd door bijen, hommels en andere insecten, wat belangrijk is voor fruitbomen in de tuin. Zo kunnen we na de zomer weer veel appels plukken! Ook bodemdieren die je minder makkelijk ziet zoals wormen spelen een belangrijke rol. Zij spitten de grond om, breken plantenafval af en zorgen voor een gezonde bodem. Daar kunnen de tuinplanten goed op groeien.

Wat kan jij doen om de Tuinhelden te helpen?

Een tuin waar diverse Tuinhelden wonen is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte en harde regenbuien. Ook heb je minder last van plaagdiertjes. Bovendien is het ook nog eens heel leuk om alle verschillende soorten te spotten in je eigen tuin! Daarom willen we samen ons best doen voor een omgeving waar alle Tuinhelden in Dronten zich thuis voelen. Van 22 mei t/m 1 juli kan jij je stem uitbrengen op je favoriete Tuinheld tijdens de Tuinheldenverkiezing. De winnende soort zal het komend jaar extra in het zonnetje gezet worden in de Gemeente Dronten.

Tuinhelden op school

Ook kinderen in Dronten kunnen hun stem laten horen tijdens de Tuinheldenverkiezing! Met de Tuinheldenles leren kinderen (groep 6 t/m 8) op een speelse en actieve manier wat biodiversiteit is en waarom dit belangrijk is. Helden bestaan niet alleen in sprookjes, maar ook in de tuin! Aan de hand van 6 tuinhelden leren ze over biodiversiteit, doen ze onderzoek of hun schoolplein geschikt is voor de Tuinhelden en ontwerpen ze een droom-biotoop. Basisscholen in de hele gemeente kunnen het lespakket de komende periode gebruiken via deze link.

Biodivers schoolplein

Er zijn mogelijkheden om de ideeën van de leerlingen uit te voeren op het schoolplein. Willen jullie op school (één van) de droom-biotopen werkelijkheid maken? Neem vooral contact op met IVN Flevoland (flevoland@ivn.nl). Wij gaan jullie daar dan bij helpen!

Maandelijks een portie natuur?

Wil je meer tips en inspiratie om de natuur te beleven? Meld je dan aan voor de maandelijkse IVN Mens en Natuur nieuwsbrief. Je ontvangt e-mail updates met interessant natuurnieuws, win-acties, de leukste natuuractiviteiten en -excursies, eenvoudige doe-het-zelf tips, vacatures en meer. Mis niets en meld je hier aan voor de IVN nieuwsbrief.

Ontmoet de Tuinhelden van Dronten

Koolmees

De koolmees is een bekende en kleurrijke broedvogel in Nederland die prachtig zingt. In de zomer eet deze Tuinheld veel insecten, wat nuttig is om verstoorde ecosystemen weer in balans te brengen. Zo helpt de koolmees met het voorkomen van eikenprocessierups plagen.  Kortom, de koolmees helpt je een heerlijke zomer in de tuin zonder overlast en zorgt voor wat kleur en zang!

Wilde bij

Bijen zijn er in allerlei soorten en maten, maar het onderscheid maken tussen de soorten is lastig. Wilde bijen zijn belangrijk voor het bestuiven van veel fruit en groentesoorten en daarmee voor onze voedselvoorziening. Helaas neemt het aantal wilde bijen af door verschillende oorzaken, zoals bouwen, grootschalige landbouw en tegeltuinen. In de gemeente Dronten komen ongeveer 30 wilde bijensoorten voor. Groene tuinen zijn heel belangrijk zodat bijen kunnen blijven bestuiven en ons kunnen voorzien van voedsel.

Egel

Ontmoet de stekelige, schattige tuinheld: de egel! Egels zijn expert in het bestrijden van vervelende beestjes zoals rupsen en slakken. Wist je dat een egel tot 40 slakken per nacht kan eten? Jammer genoeg hebben egels het moeilijk de laatste jaren, door ziektes, verlies van leefruimte en verkeer. Egels houden van een rommelige tuin, waar ze kunnen scharrelen en vinden wat ze nodig hebben. Als je een gat in je schutting maakt, kunnen ze je tuin bereiken. En als je geluk hebt, hoor je de egel scharrelen terwijl hij op zoek is naar een lekker hapje.

Wilde appel

Wilde appeltjes zijn niet zo lekker voor mensen, maar juist perfect voor vogels. Ook insecten zijn dol op de wilde appel. De witte tot lichtroze bloesem verandert de kleine boom in het voorjaar in een ware insectenmagneet.  Met een wilde appel in je tuin verzorg je dus een smakelijke lunch voor insecten en vogels en zo draag je bij aan de natuur! Deze inheemse fruitbomen zijn al sinds de laatste ijstijd in Nederland te vinden en spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit.

Regenworm

Een heel belangrijk bodemdiertje, zonder skelet!  Regenwormen dragen bij aan de gezondheid van de bodem door het graven van gangen en het eten van organisch materiaal. Ze dragen ook bij aan de afvoer van overtollig water, waardoor ze essentieel zijn voor de bodemkwaliteit. Ook spelen ze een belangrijke rol in de voedselvoorziening van andere tuinhelden zoals vogels en de egel.

Watersalamander

Salamanders hebben een belangrijke functie als klein roofdier in de tuin. Op hun menu staan wormen, insecten, larven, kleine spinnen en slakken. De kleine watersalamander heeft een grijs- tot olijfkleurige rug en flanken. Zijn buik is geel tot oranje met donkere zwarte vlekken. Helaas hebben salamanders het in veel gebieden moeilijk door het verdwijnen van leefgebieden en vervuiling. Een vijver in de tuin kan helpen om het lokale ecosysteem te ondersteunen en een leefgebied te bieden aan watersalamanders.

Stem nu op jouw favoriete tuinheld

Kies nu jouw favoriete tuinheld en breng jouw stem uit. Dat kan van 22 mei t/m 1 juli. De winnende soort zal het komend jaar extra in het zonnetje gezet worden in de Gemeente Dronten. De Tuinheldenverkiezing wordt georganiseerd door gemeente Dronten en IVN Flevoland.