Samen zorgen voor een groene, klimaatbestendige en gezonde leefomgeving!

De hete zomer van 2022 is weer voorbij.                                                                                                                                                                                                                 

We maken ons op voor de herfstmaanden.

De hete zomer van 2022 is weer voorbij. We maken ons op voor de herfstmaanden. Wat betekent dat voor de tuin? Niets meer aan doen en straks winterklaar maken? Nee! De herfst is een uitstekende periode om te planten en wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Het najaar is daarom uitgeroepen tot Het Vergeten Plantseizoen.

NL Vergroent heeft twee jaar geleden het initiatief genomen om het najaar uit te roepen tot het vergeten tuinseizoen. Met dit initiatief willen de organisaties proberen oude tijden te doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen te gaan uitroepen. 

Minder water
In de afgelopen 30 jaar is de focus voor het planten geheel in het voorjaar komen te liggen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Het planten in het najaar heeft echter diverse voordelen. Zo is de bodem nog warm na de zomer en slaan de planten beter aan. In het najaar is het veel vochtiger dan in het voorjaar; je hoeft daardoor veel minder vaak en veel minder lang water te geven. In het voorjaar zijn de planten goed in de groei, ze zijn nieuwe bladeren en knoppen aan het maken en ze hebben dan juist veel water nodig. Zeker bij een extreem droog voorjaar, die door de klimaatverandering steeds vaker lijkt voor te komen, moet je water blijven geven om te voorkomen dat de planten het overleven.

Geschikte planten
In het begin van de herfst kun je alles wat je in een pot koopt in de tuin zetten; dat heeft dan mooi de tijd om voor de winter vast te wortelen. Planten die met kluit worden verkocht zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten. Als in oktober de dagen korter worden en de nachten kouder, krijgen planten hun herfstkleur en laten ze hun blad vallen: de winterrust begint. Hiermee breekt voor een andere categorie planten de ideale planttijd aan. Dit zijn niet alleen bloembollen, maar ook winterharde sierplanten uit de vollegrond: bomen, heesters en vaste planten. Het najaar is ook een uitstekende tijd om hagen te planten, zoals beukenhaag, esdoornhaag of buxushaag. En oktober is de maand om rozen te planten.

Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Bovendien is een mix van planten niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. Het leuke is dat je het hele jaar door iets leuks hebt in de tuin en je je kunt verheugen op de prachtige kleurenpracht in het voorjaar en de zomer.

Website
Wie meer wil weten over Het Vergeten Plantseizoen kan op de website http://vergetenplantseizoen.nl/ kijken. Daar staan alle activiteiten, evenementen, nieuws, informatie en tuintips op vermeld.