Laat jouw straat zoemen

In actie voor de wilde bij in Dronten!

Nederland kent wel 360 verschillende soorten bijen. Maar helaas heeft de wilde bij het in Nederland zwaar te verduren. Ze vinden steeds minder geschikt voedsel en nestgelegenheid. Drontenaren hebben tijdens de Tuinheldenverkiezing van zich laten horen: de wilde bij is hier erg geliefd! Wil jij helpen het leefgebied van de wilde bij te verbeteren? Trommel je buren op en meld je aan voor ‘Laat jouw straat zoemen’.

Deze zomer is de wilde bij uitgeroepen tot Tuinheld van de gemeente Dronten. Het komende jaar zijn er daarom talloze activiteiten gepland om de wilde bij te ondersteunen. Doe mee, en geef jouw straat een bij-vriendelijke metamorfose!

Schrijf jouw straat in voor het initiatief ‘Laat jouw straat zoemen’. Samen Actief stelt ‘doe het zelf’ bijenpakketten beschikbaar voor straten binnen gemeente Dronten. Deze pakketten worden samen met bewoners samengesteld en kunnen bestaan uit: een bijenhotel, een nestheuvel, bijenvriendelijke beplanting, drachtbomen of een workshop natuurvriendelijk tuinieren. En als je niet kan kiezen, dan neem je het allemaal!

Deze zomer is de wilde bij uitgeroepen tot Tuinheld van de gemeente Dronten.

Wat houdt het doe-het-zelf bijenpakket in?

 • Insectenhotel
  Het is gunstig om een insectenhotel in je straat te plaatsen omdat het een veilige en beschutte ruimte biedt voor wilde bijen, zoals de metselbij of de maskerbij, om te nestelen en te overwinteren. En het ziet er ook nog eens heel leuk uit!
 • Nestelhoop
  Het lijkt een gewone heuvel van zand, maar niets is minder waar! Een nestelhoop is heel waardevol voor wilde bijen in je straat. Veel wilde bijen graven namelijk zelf een nest in de bodem. Een nestelhoop geeft biedt hen een natuurlijke en ongestoorde ruimte waar ze hun nesten kunnen bouwen en hun larven kunnen grootbrengen.
 • Fleur je straat op!
  Het planten van bijvriendelijke planten in je straat is heel goed omdat deze planten een constante bron van voedsel en nectar bieden voor wilde bijen. Met afwisselende bloeiende planten hebben de bijen gedurende het hele jaar voedsel. En het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit! De planten kunnen geplaatst worden op een gemeente grasveld, of in boomspiegels.
 • Plant een boom
  Plant waar mogelijk een 1 appel- of kersenboom in jouw straat. De wilde bij en fruitbomen zijn een hele goede combinatie! In het voorjaar snoepen de wilde bijen nectar en stuifmeel van de bloesem van fruitbomen. Zo zorgen ze voor bestuiving van fruitbomen en kan jij later in het jaar genieten van heerlijke appels of kersen!
 • Workshop: een levende tuin maak je zelf
  Een workshop van 2,5 uur voor iedereen in jouw straat lichtgroene vingers! In deze inspirerende workshop leer je natuurlijker en diervriendelijker tuinieren. Na de workshop vol praktische tips kan je direct samen aan de slag met het vergroenen van jouw tuin of straat. Ook jongeren (12 jaar en ouder) kunnen deelnemen aan deze workshop.

Bijenpakket gratis aanvragen

Wordt jouw straat de bijvriendelijkste van de gemeente Dronten? Schrijf je nu in!
Het ‘doe het zelf’ bijenpakket is hieronder gratis aan te vragen zolang de voorraad strekt. Voorwaarde voor deelname is dat je in de gemeente Dronten woont en dat je de aanvraag samen met vier enthousiaste buren doet. Na selectie wordt er een overleg gepland met gemeente en SamenActief over of / waar we alles kunnen plaatsen in jouw straat.

JA, wij ontvangen graag het doe-het-zelf bijenpakket

Wij laten onze straat graag zoemen! Wij willen graag in aanmerking komen voor een bijenpakket. 
Bedankt voor het invullen van het formulier. Samen Actief neemt contact met je op als je in aanmerking komt voor het bijenpakket.